Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΕΛΠΙΔΑ

Της Φιλαρέτης Βυζαντίου*



'Απλωσα στους κάμπους μου
στεγνά βλέμματα
μισάνοιχτες αγκαλιές
απορημένα στόματα
χέρια κρυμμένα
Πού χάθηκε η επιείκεια;
Πώς σκοτείνιασαν έτσι
τα πρόσωπα των ανθρώπων;
Ποιός λίβας άραγε κατέκαυσε
την παιδική δροσάδα
στο σύμπαν της καρδιάς ;
Άπλωσα στους κάμπους μου
θερισμένα χαμόγελα
τρύπιες λέξεις
μισοφαγωμένες σκέψεις
Όλη η ανθρωπιά ένα τοπίο
βομβαρδισμένο
βλοσυρό
αποτρόπαιο
Δεν απελπίστηκα
Έστρωσα μέσα μου τραπέζι
πλούσιο ,χορταστικό
με την Αγάπη μοιρασμένη
μπουκιές αμέτρητες
για μυρια στόματα
Κι έβαλα όλο το ντουνιά
να κάτσει να χορτάσει
Αξόδευτη δεν θ άφηνα ποτέ
να μείνει τόση , μα τόση
Αγάπη
πού'χω σπαρμένη μέσα μου!




*Η Φιλαρέτη Βυζαντίου είναι καθηγήτρια ιστορικός Βυζαντινιλόγος. 

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

*Του Δημήτρη Σαράντου


Το 41% των νέων μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα...

Έντεκα λεξεις περιγράφουν ανατριχιαστικά το πρόβλημα της Χώρας μας.
Έντεκα λέξεις μας δίνουν την εικόνα του μέλλοντος μιας χώρας που αφέθηκε από τους κατοίκους της να προχωράει μόνη της.
Αυτές οι Έντεκα λέξεις που συμπυκνώνουν την φιλοσοφία αυτού του λαού. Τη φιλοσοφία του “Ελα μωρέ...”.
Ενός λαού που εκπαιδεύτηκε να έχει πάντα ένα μπαμπά, που θα του προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή του.
Ενός λαού που θεωρούσε βλακεία το “ό,τι παίρνεις, πάντα έρχεται η στιγμή να το πληρώσεις”. Που νόμιζε ότι αυτά δεν ισχύουν για 'κείνον.
Ενός λαού που τον έμαθαν ότι το να είσαι Απόγονος, υποχρεώνει τους άλλους να υποκλίνονται και να του παρέχουν... Δωρεάν.
Ενός λαού που, επειδή νόμιζε όλα αυτά, μεγάλωσε τα παιδιά του με αυτή τη νοοτροπία.
Και τώρα, εδώ και μερικά χρόνια, που ήρθε η στιγμη να πληρώσει...

Το 41% των νέων μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα...

Γιατί, ενα 48% του συνόλου,δεν αντέχει να το συντηρούν οι γονείς του, ντρέπεται το 21,4% να ζει με επιδοματα και άλλες παροχές.
Και επειδή το 78%πιστεύει , ότι η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει την ανεργία και το 73% η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμούν τη σιγουριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και επειδή το 71,4% δεν βλέπει καλύτερο μέλλον εδω...

Το 41% των νέων μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα...
Και αν δεν σας φαίνεται μεγάλο ποσοστό, ένα ακόμη 34% απαντά “ισως”.

Υ.Γ. Μία απόπειρα συναισθηματικής αναφοράς στα ευρήματα έρευνας στους νέους 18-38 ετών, που διεξήγαγε η MRB.και δημοσίευσε η “διαΝΕοσις” 


*Ο Δημήτρης Σαράντου είναι Πολιτικός Επιστήμων και Οικονομολόγος. Διατηρεί εταιρία ψηφιακών εκτυπώσεων, και εκτυπώσεων μεταξοτυπίας.

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΡΕΚΤΙΛΑ

Του Σταύρου Πατινιωτάκη*



Μεσοαστός σε καλή οικονομική κατάσταση αποφασίζει το 2006 να αγοράσει σπίτι γιατί οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ ευνοϊκές. (100% χρηματοδότηση, χαμηλό επιτόκιο 3,12 %, αποφορολόγηση τόκων Α' κατοικίας και υψηλό ενοίκιο συνηγορούσαν στην αγορά χωρίς δεύτερη σκέψη. Όλα OK ακόμα και τα πρώτα χρόνια της κρίσης. 

Το εισόδημα όμως αρχίζει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Κλείνουν λογαριασμοί υπερανάληψης ρυθμίζονται και κλείνουν πιστωτικές ρυθμίζονται οφειλές παντός είδους επαγγελματικές δημοσίου κλπ κλπ. Με λίγα λόγια δημιουργείται ένα βουνό μηνιαίων δόσεων μέχρι τον επόμενο αιώνα. 

Συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα υπερασπιζόμενος την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας γιατί γνωρίζει πολύ καλά οτι μόνον οταν ανασάνει η οικονομία θα μπορέσει να ανασάνει και αυτός. 

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο. Τις τελευταίες 10 ημέρες κάθε μήνα ζει μόνον αναπνέοντας. 

Ερώτημα: 

Τι θα κάνει αυτός ο φίλος αν συμβεί οτιδήποτε και χρειαστεί βοήθεια ? 
Θα ζητήσει δανεικά ?? Οχι βέβαια.. 
Θα κοινοποιήσει το πρόβλημα του στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ? Ούτε αυτό θα κάνει, το απαγορεύει η Αστική του Αξιοπρέπεια. 
Πιθανόν να φύγει ''από άγνωστη αιτία'' ."Πω πω είδες ο τάδε'' !!! ...''ποιός το περίμενε βρε παιδί μου''... "Μα καλά εσύ δεν ήξερες τίποτα?''... ''Μα γιατί δεν μας είπε τίποτα ο χριστιανός'' ? (και να σας έλεγε )!!! 

Ποιος διαδηλώνει για τον μικροαστό που πεθαίνει κάθε μέρα ? 
Ποιός ασχολείται για αυτήν την ταξική εξόντωση ? 
Ξέρω ξέρω δεν είναι αυτά τα προβλήματα της χώρας. Τα μείζονα είναι η ''Ριάννα'' ο ''Ντάνος '' ''το αυγό του κόκορα'' το ''κάστανο του παστίτσιου'' και το ''πολιτικά ανάρμοστο'' μπουγέλωμα του Φίλη και του Ξυδάκη. 

Απ'αυτόν λοιπόν τον φίλο απαιτούμε μια θυσία ακόμα, ''πολιτική κορεκτίλα '' Μάλιστα ....... Μου φαίνεται οτι εδώ μέσα ολοι μας σχολιάζουμε και κριτικάρουμε τα πάντα εκ του ασφαλούς... 

Και κάτι τελευταίο. 
Κύριοι τη αντιπολίτευσης βγείτε στην κοινωνία και αφήστε τις προσωπικές σας καριέρες, και τις υψηλής ''ραπτικής'' διαφωνίες σας. 
Τα κομματικά σας λάβαρα και λογότυπα η χαμένη τιμή της ''αριστεράς'' καθώς και αν ''το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό'' δεν μας ενδιαφέρουν.

 Ο Σταύρος Πατινιωτάκης είναι Ασφαλιστικός Αντιπρόσωπος

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚOΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Του Κώστα Ράπτη*

Καμία χώρα και κανένας λαός δεν αποτελείται αποκλειστικά από αγγελικούς ανθρώπους, γι' αυτό η κοινωνία έχει θεσπίσει τους θεσμούς προστασίας των πολιτών, όπως η δικαιοσύνη
'Οταν οι εντολοδόχοι της προστασίας των θεσμών δεν κάνουν το καθήκον τους, η ζημιά που προκαλούν είναι πολλαπλή
Αφενός πληγώνουν και καταρρακώνουν τον ίδιο τον θεσμό που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, αφετέρου μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας και επιπλέον δίνοντας το λάθος παράδειγμα οδηγούν σε αντιθεσμικές συμπεριφορές

'Οταν η πολιτεία σε τιμά αναθέτοντάς σου τον ρόλο της λειτουργίας της δικαιοσύνης, απο την ύψιστη θέση του ύψιστου θεσμού κρίσης και απονομής της δικαιοσύνης, όλα παίζουν ρόλο, ως προς την εικόνα και την λειτουργία του θεσμού που κλήθηκες να υπηρετήσεις
Από τον τρόπο,που εξελέγης, τον τρόπο που λειτούργησες κατά την θητεία σου, και την συμπεριφορά σου αμέσως μετά την αποχώρησή σου
Αν και με τους τρείς αυτούς τρόπους χρωματισες κομματικά την θέση, την συμπεριφορά και την λειτουργία σου, απλά έχεις αποτύχει, προσφέροντας κακές υπηρεσίες στον θεσμό που υπηρέτησες και στην χώρα και κοινωνία, την οποία κλήθηκες να υπηρετήσεις, γιατί...
...Λειτούργησες κομματικά σε έναν κατ εξοχήν ακομμάτιστο θεσμό.

Μακριά από μένα η αγιοποίηση προηγουμένων καταστάσεων, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι τις μεγαλύτερες επιθέσεις οι θεσμοί τις έχουν υποστεί από μία κυβέρνηση της αριστεράς.
Γιατί ; που οφείλεται και τι αιτίες κρύβει αυτή η συμπεριφορά ;
Κατά την γνώμη μου.μία βασική αιτία είναι ο μη σεβασμός μέχρι απαξίωσης, των θεσμών του αστικου καθεστώτος, γιατί, σύμφωνα με την μαρξιστική θεωρία, στους θεσμούς εκφράζεται η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, είναι έκφρασή του
Σε αυτό θα προσέθετα και την αντίληψη ότι τίποτα, ούτε οι θεσμοί, δεν μπορεί να είναι πάνω από την ίδια την λειτουργία της πολιτικής η οποία εκφράζεται πάντα εν ονόματι του λαού
Ενστάσεις υπάρχουν ;
Πολλές.
Μία είναι η βασική : δεν δικαιούσαι να λειτουργείς για το καλό μου, όταν ταυτόχρονα μου αφαιρείς το δικαίωμα να σε κρίνω και, ακόμη περισσότερο, να σε απορρίψω
Το δικαίωμα της απόρριψης,ευτυχώς το διατηρούμε ακόμη. Και μην ξεχνάμε...

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥΣ

ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ

*Ο Κώστας Ράπτης είναι Κοινωνιολόγος και Οικονομολόγος

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ?

Του Θάνου Αθανασόπουλου

Από προχτές ο Τσίπρας, στελέχη της Κυβέρνησης και φιλικά προσκείμενοι πάσης φύσεως Χ-γράφοι, πανηγυρίζουν για την έξοδο της Ελλάδας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Αμφιβάλλω εάν έχουν πάρει χαμπάρι οι περισσότεροι από αυτούς, τι πράμα είναι αυτό και εάν δικαιολογεί ουσιαστικά χαρές και πανηγύρια, εκτός από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα βέβαια. Και επειδή δεν είδα μέχρις σήμερα κανένα πολυγραφότατο Χ-γράφο, Καθηγητή, Πολιτευόμενο ή οποιονδήποτε άλλον να γράφει κάτι σχετικό, είπα να γράψω εγώ κάτι λίγα, για λόγους απλής ενημέρωσης και μόνον, όσων ενδιαφέρονται να γνωρίζουν.
Ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ, διέπεται από ένα σύνολο κανόνων, που συγκροτούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το ΣΣΑ έχει ως στόχο τη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών και αποτελείται από δύο σκέλη. Το προληπτικό σκέλος, το οποίο εξασφαλίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ ασκείται με βιώσιμο τρόπο και το διορθωτικό σκέλος το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.
Η Διαδικασία Υπερβολικού Ελείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Η Διαδικασία αφορά χώρες της ΕΕ οι οποίες δεν έχουν υγιή δημοσιονομικά και που δεν πληρούν δύο κριτήρια:
Το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)?
Το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Σε αυτή την διαδικασία έχει ενταχθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Προχτές λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα. Εδώ λοιπόν θέλει προσοχή σε δύο σημεία :
(1). Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε.), δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της Ε.Ε.
(2). Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας επισήμως συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και είναι υπό τον ‘’έλεγχο’’ των Θεσμών.
Το θετικό από όλη αυτή την υπόθεση είναι η επίσημη αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. Το ουσιαστικά πρακτικό αποτέλεσμα;

Το λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής «Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα».

*Ο Θάνος Αθανασόπουλος είναι Οικονομολόγος και  Μαθηματικός.