Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Σε μία πρόσφατη συζήτηση χρησιμοποίησα το νεοφανή όρο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός … παραξένεψε … θα επιχειρήσω να εξηγήσω λοιπόν.

Μεταρρύθμιση,

το σύνολο πολύ σημαντικών αλλαγών σε ένα τομέα, που αποσκοπούν στη λύση προβλημάτων, την εύρυθμη λειτουργία του, στην προσαρμογή του σε νέα δεδομένα, κλπ.

Μείζονες αλλαγές που σε ιστορικούς και πολιτικούς όρους προϋποθέτουν οραματική πολιτική, αποφασιστική διαχείριση, βαθύ αξιακό περιεχόμενο, ενημέρωση εμπνευσμένη πολιτική καθοδήγηση και συστράτευση των πολλών.

Ανατρεπτικές αλλαγές που απαιτούν ρήξη με κατεστημένα συμφέροντα, ρήξη με εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά στερεότυπα, σύγκρουση με την κοινωνική αδράνεια, και τα παράκεντρα εξουσίας.

Δραστικές αλλαγές που προκαλούν σοβαρή βλάβη σε κεκτημένα και σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Αλλαγές δηλαδή που επισύρουν υψηλό κόστος και θυσίες για πολιτικούς και πολίτες, μέχρι να προκύψει όφελος για το γενικό καλό.

Μεταρρυθμιστής,

αυτός που κάνει μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρυθμιστικός,

Αυτός/ό,τι αναφέρεται στην μεταρρύθμιση.

Λαϊκισμός, λαϊκιστής,

είναι η πολιτική δράση και πρακτική που κολακεύει το λαό ή/και υιοθετεί θέσεις και απόψεις ευχάριστες σε αυτόν αλλά όχι ωφέλιμες για αυτόν. Σκοπός αυτής της πολιτικής είναι να κερδίσει την εύνοια και την υποστήριξη του λαού και να προσπορίσει πολιτικά οφέλη αυτός που την μετέρχεται, ο λαϊκιστής.

Μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός

Μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός λοιπόν είναι μία νέα μορφή λαϊκισμού που αναφύεται αργά και σταθερά στη Χώρα. Ο λαϊκισμός που υπόσχεται λύση των προβλημάτων διά των μεταρρυθμίσεων, απλώς και μόνον επειδή ο κλασσικός λαϊκισμός έχει αποτύχει, κάτι σαν θεραπεία για όλες τις ασθένειες (του τύπου σχίζω τα μνημόνια), ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα υποτιμά ή/και σκοπίμως δεν αναφέρεται σε όλα όσα προϋποθέτουν και απαιτούν οι μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικά του μεταρρυθμιστικού λαϊκισμού

1ο _ Οι επιθυμίες και οι πεποιθήσεις του λαού αποτελούν τον βασικό οδηγό   του.

2ο_ Επαινεί και κολακεύει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του λαού

3ο_ Απευθύνεται στα λαϊκά συναισθήματα και τις λαϊκές προσδοκίες, προτείνοντας μία «άλλη» πολιτική, χωρίς κατ’ ελάχιστο να την σκιαγραφεί.

4ο_ Υιοθετεί επιχειρήματα ή και θέσεις που ευχαριστούν το λαό.

5ο_ Αναφέρεται σε προγράμματα και ενέργειες που φορτίζουν συναισθηματικά το λαό και ακυρώνει τον κριτικό τρόπο σκέψης.

6ο_ Θέτει προφανείς ερωτήσεις χωρίς να δίνει απαντήσεις.

7ο_ Αναφέρεται διαρκώς στα διαπιστωμένα λάθη των άλλων και στα «κακώς κείμενα», αλλά δεν προτείνει τρόπους διόρθωσης αυτών των λαθών.

8ο_Υπόσχεται λύση των προβλημάτων διά των μεταρρυθμίσεων χωρίς να  αναφέρεται σε όσα δύσκολα, δυσάρεστα και επίπονα προϋποθέτουν και απαιτούν οι μεταρρυθμίσεις. Αντί αυτού χρησιμοποιεί καμιά φορά την αοριστολογία «θα χρειαστεί να παρθούν δύσκολες αποφάσεις».

9ο_ Κάνει διαπιστώσεις ακαδημαϊκού στυλ αντί να προτείνει λύσεις, αυτό δηλαδή που οφείλει να κάνει η πολιτική.

10ο_Ανακαλύπτει συνενόχους όπου ο λαϊκισμός βρίσκει ενόχους. 

Επίλογος;

Όποιος ευαγγελίζεται τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας, στην κατάσταση που αυτή έχει πλέον περιέλθει, ένα πράγμα του επιτρέπεται να υπόσχεται, δίκαιη κατανομή κόπου, προσπαθειών, θυσιών. Τίποτα περισσότερο.

Για εμάς, το  ΠΟΤΑΜΙ, κρατώ αυτό που κάπου έχω ξαναγράψει, τρέμω στην ιδέα πως μπορεί να μοιάσω σε αυτό που θέλω να σκοτώσω.

Σταύρος Μ. Θεοδωράκης  Γραμματέας  T.O.
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ -ΠΕΥΚΗΣ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ -Ν.ΙΩΝΙΑΣ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ