Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ….

Ένα από τα επιχειρήματα - μασάζ της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και μια ελπίδα της, είναι ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, η χώρα μας εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και  έρχεται η ώρα των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους για την μείωση του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ιδιαίτερα αυτό που καίει το οικονομικό επιτελείο της, είναι η ένταξη της Ελλάδος στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα αξίας τριών δισ. ευρώ περίπου, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα, Ποσοτική Χαλάρωση είναι ένα νομισματικό εργαλείο,  μια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δημιουργούν χρήμα. Πρακτικά, μία κεντρική τράπεζα (στη δική μας περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δημιουργεί καινούριο χρήμα , όχι χαρτονομίσματα, αλλά ηλεκτρονικό χρήμα,  από το τίποτα.

Με αυτό το "καινούριο χρήμα" αγοράζει ομόλογα χρέους κρατών, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργήθηκαν από τις τράπεζες των κρατών αυτών που είχαν ανάγκη για χρηματοδότηση,  οπότε οι τράπεζες έχουν χρήματα τα οποία μπορούν να ρίξουν στην αγορά:

για να δανείσουν επιχειρήσεις και να μεγαλώσουν έτσι τη δραστηριότητά τους,

για να ανοίξουν καινούριες επιχειρήσεις, επειδή αυτές πλέον μπορούν να βρουν  κεφάλαια,

για να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας,  κλπ

Βέβαια, κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει πει (και δεν λέει) ότι , υπεύθυνα τραπεζικά στελέχη σε επανειλημμένες δηλώσεις του έχουν τονίσει ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν υπάρχει επαρκής υγιής ζήτηση από μέρους επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.


Άρα το πρόβλημα της Ανάπτυξης, ΔΕΝ πρέπει να αναζητείται στις Τράπεζες. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Η μόνη ωφέλεια που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, θα έδειχνε  ότι η ΕΚΤ αρχίζει να εμπιστεύεται την Ελλάδα. Τίποτα άλλο.

Ταυτόχρονα όμως και με αιχμή του δόρατος τα περιβόητα  ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ, η Κυβέρνηση έχει κατά νου την υλοποίηση μιας αριστερής (?) εφαρμογής του ''ρίξτε λεφτά από το ελικόπτερο'', του Νομπελίστα φιλελεύθερου οικονομολόγου Φρίντμαν !! Μόνο που ούτε αυτό το έχουν διαβάσει καλά.


Μια τέτοια κίνηση, πιθανόν να είχε αποτέλεσμα εάν είχε καθολική εφαρμογή και εάν τα χρήματα έφθαναν στην κατανάλωση, ώστε να τονωθεί και να γυρίσει η Αγορά. Το να δίνεις σε μια ομάδα πολιτών από τη μια (στερώντας τα από τους προμηθευτές του δημοσίου που τα χρωστάς)  και να τα τους παίρνεις έντεχνα από την άλλη, απλά συντηρείς την εικόνα ενός λαϊκίστικου κόμματος, που νομίζει ότι κινείται στην Αριστερά.

Αυτό δεν έγινε με το επιλεκτικό βοήθημα των χαμηλών συνταξιούχων τον Δεκέμβρη που μας πέρασε ? Παραμονές του νέου έτους, με τις υποχρεώσεις για άμεσες πληρωμές στο κλείσιμο του έτους να έχουν να κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ, με το Φόρο Εισοδήματος, με λογαριασμούς Κοινής Ωφελείας, με τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων, πόσα από αυτά που δόθηκαν έπεσαν στην Αγορά. Όλα τα χρήματα που ‘’πετάχτηκαν από το ελικόπτερο’’, επέστρεψαν, σε πολύ μεγάλο τους μέρος, ταχύτατα και χωρίς κανένα άμεσο αποτέλεσμα για τη πραγματική οικονομία της χώρας στη Κυβέρνηση, που είχε κάνει όμως το Αριστερό (?) καθήκον της.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα προκύπτει  θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και του κεφαλαίου. Μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Ανάπτυξη που χρειάζεται η Χώρα σήμερα.


Αλλά .....